發新話題

影風景 + 人像用邊隻負片.. 好 ?

影風景 + 人像用邊隻負片.. 好 ?

如題..

去旅行用, 請問各位有乜好介紹..
就算過多 5 年.. o的相唔使汁.. 刀矛問題.. 丫

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

http://www.fotop.net/JamesCheung
*我只是塵世間的一點微塵*

引用:
原帖由 Crab 於 2008-3-4 15:48 發表
http://fujifilm.jp/support/pdf/f ... ff_realaace_001.pdf

我覺得呢隻好正
oh this is  good choice

telee 兄,
有冇用過 Fujifilm Reala 100 !?
呢隻菲林好幼滑,顆粒好幼細,
RGB 三原色比較出,色彩/飽和度較高,
影風景好適合...影人像嘅話,膚色會較肉眼睇的較肉色,
其實嗰 skin tone 都好靚...
我都用咗幾年了...依家大約賣 $30/roll 36張...可以一試。
   高高的 C+相簿 ~ 高高的C+相簿Ⅱ

每一位武者也嚐過勝利及失敗的滋味。正如做人一樣,得失何必計較!

歷史有時是勝利者用失敗者的血寫成的。但這些歷史,不看也罷。

引用:
原帖由 Crab 於 2008-3-4 15:48 發表
http://fujifilm.jp/support/pdf/f ... ff_realaace_001.pdf

我覺得呢隻好正
就係呢隻啦...不過呢隻係新出日本版...成成或坊間賣的都係冇 Ace 呢個嘜頭...

每一位武者也嚐過勝利及失敗的滋味。正如做人一樣,得失何必計較!

引用:
原帖由 ph1115_ko 於 2008-3-4 16:01 發表
telee 兄,
有冇用過 Fujifilm Reala 100 !?
呢隻菲林好幼滑,顆粒好幼細,
RGB 三原色比較出,色彩/飽和度較高,
影風景好適合...影人像嘅話,膚色會較肉眼睇的較肉色,
其實嗰 skin tone 都好靚...
我都用咗幾年了...依家 ...
Reala 100 好似仲有o的o係屋企.. 我返屋企 check 下..
就算過多 5 年.. o的相唔使汁.. 刀矛問題.. 丫

仲有隻高速菲林都好正,不過我未用過嚟影人...
Fujicolor Professional Pro 400H 135/36
呢隻貴 d , $40/roll...
Fujicolor Natura 1600 135/36
係日本版,要成 $100 兩筒,
特點係完全唔似 ISO 1600 ,似 ISO 400 ,而且特別滑,藍色好出。

Fujicolor Professional Pro 400H,係咪以前NPH?
係的話都唔錯架。

旅行用的話就旅行前試下先㕸

引用:
原帖由 neofung 於 2008-3-4 20:59 發表
Fujicolor Professional Pro 400H,係咪以前NPH?
係的話都唔錯架。

旅行用的話就旅行前試下先㕸
NPH、NPL、NPC 都係上一代,呢隻係更新型號。

引用:
原帖由 ph1115_ko 於 2008-3-4 22:54 發表

NPH、NPL、NPC 都係上一代,呢隻係更新型號。
如果係NPH後繼片,Fujicolor Professional Pro 400H都應該唔錯喎,一於Reala (ISO100)加Pro 400H (ISO400)啦!
唔記得NPL定NPC好難晒,晒相舖出來d色有d怪。。。

引用:
原帖由 neofung 於 2008-3-5 20:16 發表

如果係NPH後繼片,Fujicolor Professional Pro 400H都應該唔錯喎,一於Reala (ISO100)加Pro 400H (ISO400)啦!
唔記得NPL定NPC好難晒,晒相舖出來d色有d怪。。。
兩隻係 for 人像用,晒完相出嚟變低反差、低飽和度、好淡色...我就麻麻地啦...

影乜我都係用最平個D  100度  FILM  咋!有時用富士,有時用柯突。唔准用閃個時,就用富士PRESS  800。

引用:
原帖由 老中青 於 2008-3-14 21:53 發表
影乜我都係用最平個D  100度  FILM  咋!有時用富士,有時用柯突。唔准用閃個時,就用富士PRESS  800。
呵呵,上次你同我入的那些 KM 200 ,仲有九筒係雪櫃,我有理無理,人像也好,景也好,都係用佢影,用晒唔知仲有無得貨入呢?

個度冇啦!得閒四圍遊個時,順便幫你揾吓!

thanks for sharing

發新話題