發新話題

IQ 題

IQ 題

Someone quote this question from a China forum to a local forum, see what you think.....

一天有個年輕人來到王老板的店里買了一件禮物 这件禮物成本是18元,標價是21元。结果是這個年輕人掏出100元要買這件礼物。王老板當時沒有零錢,用那100元向街坊換了100元的零钱,找给年輕人79元。但是街坊後來發現那100元是假鈔,王老板無奈還了街坊100元。現在問題是:王老板在這次交易中到底損失了多少钱 ?
真小人易猜,偽君子難防

引用:
原帖由 容姨姨 於 2009-10-16 19:09 發表
Someone quote this question from a China forum to a local forum, see what you think.....

一天有個年輕人來到王老板的店里買了一件禮物 这件禮物成本是18元,標價是21元。结果是這個年輕人掏出100元要買這件礼物 ...
$97..
就算過多 5 年.. o的相唔使汁.. 刀矛問題.. 丫

This is the topic name:

[轉貼]2年級既數學題,1萬人有8千個都錯 E-mail 此主題給朋友
[按此打開] [隱藏]
我係大陸d討論區搵到 d人為左呢條題目嘈左成年,e+睇下我地香港人d數學點先.............
真小人易猜,偽君子難防

成本=$18
售價=$21
第一次交易 賺$3 總身家= $21
因 : 街坊換回來的零錢是真的
第二次交易 虧 $100元 ( 還錢給街坊 )
Total $100-$21+$18

總虧=$97  
   高高的 C+相簿 ~ 高高的C+相簿Ⅱ

每一位武者也嚐過勝利及失敗的滋味。正如做人一樣,得失何必計較!

歷史有時是勝利者用失敗者的血寫成的。但這些歷史,不看也罷。

咁大間舖,都係賺3蚊,呢d係咪叫贏粒糖輸間廠呢

我淨係識答起碼蝕左$97,其他野要拗落去都幾無聊,咁都有得嘈成年 XDDD
攝影器材是要來影相,並不是在防潮箱做裝飾的

嘈左成年...即係答案唔係97蚊咁簡單啦..

幾時開估...唔該..
Peter Pang

引用:
原帖由 容姨姨 於 2009-10-16 19:09 發表

一天有個年輕人來到王老板的店里買了一件禮物 这件禮物成本是18元,標價是21元。结果是這個年輕人掏出100元要買這件礼物 ...
$97

引用:
原帖由 D100 於 2009-10-16 23:59 發表
嘈左成年...即係答案唔係97蚊咁簡單啦..

幾時開估...唔該..
反轉嚟諗,就係好多人唔係答$97,所以嘈成年囉 ...

真小人易猜,偽君子難防

200.....

張$100 係假錢, 其他都係正常交易, 所以賺到個既利潤老細應得...

收1張假$100 再賠$100比街坊, 就係損失$200
1234567....

我估啦,做成爭拗原因,好多人當左真係做生意或炒買咁計。。。
唔好忘記,呢條係2年級既數學題,
我只能夠講,呢條題目本身就有問題

唱散紙唔會free啦,eps或visa都唔會係free。
只不過會增加售價抵消成本。
所以好多年前已經有人講,用visa唔抵,但唔用更加唔抵,因為用唔用都計左。。。
攝影器材是要來影相,並不是在防潮箱做裝飾的

引用:
原帖由 wosoloo 於 2009-10-17 13:30 發表
200.....

張$100 係假錢, 其他都係正常交易, 所以賺到個既利潤老細應得...

收1張假$100 再賠$100比街坊, 就係損失$200
張假 $100 係賺.. o既, 用唔到之嘛

引用:
原帖由 neofung 於 2009-10-17 13:53 發表
我估啦,做成爭拗原因,好多人當左真係做生意或炒買咁計。。。
唔好忘記,呢條係2年級既數學題,
我只能夠講,呢條題目本身就有問題

唱散紙唔會free啦,eps或visa都唔會係free。
只不過會增加售價抵消成 ...
係o的人太信自己, 而又唔去求證..

要答o岩就要先保持客觀.. 然後有唔清楚就搞清楚佢..

個年輕人取了貨取了找錢, 明顯條數就係王老闆蝕o個o的 (街坊只係攞返自己錢..)

年輕人王老闆街坊balance
initial value
100*18100100* + 18 + 100

018 + 100*100100* + 18 + 100

079 + 21 + 18100*100* + 18 + 100

79 + 1821100*100* + 18 + 100
final value
79 + 18-79 + 100*100100* + 18 + 100
各人賺蝕
    final - initial
97 - 100*-97 + 100*0

What's mean "吹水唔抹咀" region ....   

引用:
原帖由 蘇蘇 於 2009-10-21 15:58 發表
What's mean "吹水唔抹咀" region ....   
吹水係無特定主題o既討論..

我認真唔代表你要跟..

引用:
原帖由 telee 於 2009-10-21 16:42 發表

吹水係無特定主題o既討論..

我認真唔代表你要跟..

引用:
原帖由 蘇蘇 於 2009-10-21 17:05 發表

你不如打字問啦.. 我唔明你唔明乜..

i think 97

佢唱$$, 冇EARN/LOST

發新話題